| Voley

Voley

Voleiul este un sport în care două echipe, separate de un fileu înalt, trebuie să treacă mingea pe deasupra acestuia, folosind doar mâinile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Fiecărei echipe îi sunt permise doar trei loviri pentru a trimite mingea către terenul celeilalte echipe. Un punct se câștigă dacă mingea atinge terenul advers sau dacă nu respectă regula celor trei atingeri.
O echipa de volei este alcătuită din 6 jucători. Se joacă 3 seturi câștigătoare din 5, fiecare set a câte 25 de puncte; în caz de egalitate 24 – 24 se continuă setul până în momentul în care una din cele două echipe obține o diferență de 2 puncte (29 – 27, 31 – 29 etc). În cazul în care este nevoie de jucarea ultimului set pentru desemnarea câștigătorului, acesta se joacă până la 15 (sau până la o diferență de două puncte).[1]
William G. Morgan (1870-1942) a ramas in istorie ca inventator al jocului de volei, care la inceput a fost denumit „Mintonette”.

Tanarul Morgan si-a terminat studiile la Springfield College de la YMCA, unde l-a intalnit pe James Naismith, care in 1891 inventase jocul de baschet. Dupa absolvire, Morgan si-a petrecut primul an la YMCA Auburn (Maine), iar apoi in timpul verii din 1895 s-a mutat la YMCA Holyoke (Massachusetts), unde a devenit Director de Educatie Fizica.

Si-a dat seama ca avea nevoie sa creeze un anumit numar de jocuri recreative, pentru a avea un program variat. Baschetul care incepuse sa se dezvolte se pare ca prinsese la cei tineri, dar era necesar sa realizeze o alternativa mai putin violenta pentru membrii care nu mai erau foarte tineri si cerusera acest lucru. Descriind primele sale experimente el spunea: „In cautarea unui joc adecvat, m-am orientat la inceput spre tenis, dar pentru acesta era nevoie de rachete, mingii, fileu si alte echipamente, asa ca a fost eliminat, dar ideea fileului mi s-a parut una buna“. Astfel in 1985, el a ridicat fileul la o inaltime de 1,98 metri de la sol, chiar deasupra capului unui om de inaltime medie. Avea nevoie de o minge, si printre cele care au fost incercate a fost si una de baschet, dar aceasta era prea mare si prea grea. In final Morgan a cerut firmei A.G. Spalding & Bros sa faca o minge, care a fost realizata in fabrica de langa Chicopee, din Massachusetts. Rezultatul a fost chiar satisfacator: mingea era acoperita cu piele, cu o camera din cauciuc in interior; circumferinta sa era intre 63,5 si 68,6 cm si greutatea sa era intre 252 si 336 grame.Pentru comparatie, regulamentar, in prezent inaltimea fileului este de 2,43 m pentru barbati si 2,24 m pentru femei (inaltimea fileului difera pentru veterani si pentru juniori), iar mingiile au circumferinta de 65 – 67 cm si greutatea de 260 – 280 g.

Morgan a rugat pe doi dintre prietenii sai de la Holyoke, Dr. Frank Wood si John Lynch, sa scrie (bazate pe sugestiile sale) conceptele de baza ale jocului si primele zece reguli.

In parteneriat cu CMS, ESP promoveaza si sustine tinerele talente care isi doresc sa faca performanta sportiv in domeniul handbalului. Cu ajutorul facilitatilor noastre de ultima generatie si antrenori de exceptie, amatorii de astazi pot deveni atletii de maine. Centrul Elite este dotat cu toate capacitatile necesare practicarii volei ului de performanta.