| Baschet

Baschet

Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă.
Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin coș de sus; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault (sport)) sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).
De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții deînaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.
Baschetul e unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de echipa. Se joaca 5 la 5 si se axează atât pe calitati individuale cat si pe abilitatea jucătorilor de a juca împreuna. După zicala „lanțul e atât de puternic cat e cea mai slaba veriga” fiecare jucător are o fuctie anume in echipa iar calitate acestuia dictează valoarea echipei. Dar cheia unei echipe valoroase se afla in abilitatea jucătorilor sa acționeaze la unison. Conducătorul de joc, poziția 1, are rolul de a organiza jocul si striga schemele de atac, deasemenea trebuie sa aducă mingea din terenul advers. Poziția 2 si 3 sau extremele au rolul de a ajuta poziția 1 sa aducă si sa organizeze atacul, deasemenea ei sunt foarte buni shoot-eri. Poziția 4 si 5 sau pivoții, au ca rol principal lupta in low post, demarcarea pentru a primi mingea si a înscrie din apropierea panoului. Ei sunt deasemenea responsabili cu recuperările aruncărilor ratate si cu mobilizarea echipei in apărare. Fiecare poziție are anumite characteristici fizice, conducătorul de joc e deobicei cel mai scund din echip aceasta conferindu-i rapiditate, extremele au înălțime medie fiind jucătorii de tranziție între pivoți si conducator. Pivoții sunt cei mai înalți din echipa si cei mai masivi. Însă acestea nu sunt reguli bătute in cuie; sunt doar generalitati. Sunt jucatori care pot juca mai mute poziții sau chiar toate pozițiile. Personal iubesc baschetul in principal pentru senzația pe care o crează. In 9 ani de cand am început sa joc am jucat in tot felul de competiții, campionate, finale..si am avut parte de înfrângeri amare si victorii spectaculoase. Toate astea si in special antrenamentele din spatele acestor meciuri, m-au învățat ce e disciplina, ce înseamnă fair-play, ce înseamnă sa câștigi si sa pierzi. Baschetul ma învățat multiple lecții de viața si m-a adus unde sunt acum, mi-a oferit o șansa sa reprezint tara si sa studiez in afara. Cel mai important lucru pe care m-a învățat e ca rezultatele vin pe măsura muncii pe care o depui si ca cei care sunt luptători tot timpul vor fi răsplătiți mai devreme sau mai târziu. “ Vlad Cobzaru – jucator la St.Johnsbury Academy USA .

Sport indragit la nivel modial, baschet ul este un sport usor de practicat si dezvoltat atat capacitatea sportive cat si puterea de a lucra in echipa. Centrul nostru este locul ideal unde cei mici pot invata si practica acest sport. Dispunem de un teren cu o suprafata de x pe y care ofera toate facilitatile necesare practicarii baschetului la un standard profesionist. Antrenorii nostrii sunt concetrati pe disciplina si munca de echipa intrucat in baschet aceste aspecte reprezinta cheia succesului.